Koronavirus-epäily, soittaako päivystykseen vai ei?

20.3.2020

Yhdistyksen sihteeri akutologi Minna Kätkä julkaisi FB:ssä oivan kirjoituksen päivystyksen ruuhkautumisesta:

Jos suunnittelet soittavasi 116117 tai koronaneuvontaan tai lähteväsi päivystykseen arvioon. Tai läheisesi suunnittelee:

Älä liioittele oireitasi tietoja ottavalle hoitajalle. Jos oireesi ovat sellaiset että normaalitilanteessa menisit töihin, jäisit omalla ilmoituksella kotiin tai hakisit hoitajan todistuksen koska työnantaja vaatii, älä ota yhteyttä ollenkaan. Jos hyväkuntoisena kuitenkin päädyt arvioon, sinut päästetään kotihoitoon eikä edes koronanäytteitä tutkita. Terveydenhuollossa työskenteleville on omat ohjeet. Älä tuo kevyttäkään flunssaa päivystykseen, meillä ei ole varaa sairastua nyt mihinkään.

Nyt jo lääkäreitä ja hoitajia on pois töistä matkustuskaranteenin, koronatartunnan + muiden sairauksien vuoksi enemmän kuin yleensä. Meitä ei riitä loputtomiin ja edelleen pitää hoitaa myös aivoinfarktit, sydäninfarktit ja lonkkamurtumat. Muunmuassa.

Covid-19-epäilyn tutkimiseen menee päivystyksessä henkilöstöltä runsaasti aikaa eristystilojen järjestämiseen ja siivoamiseen (ei ihan pikkujuttu), suojavarusteisiin pukeutumiseen/riisumiseen, taustoihin tutustumiseen, mahdollisiin jatkokonsultointeihin ja aiheesta keskustelemiseen. Ihan vaan tarkistuksessa käyminen vie paljon aikaa muilta.

Puhelinpalveluun odotti aamulla ennen klo 8 yli 80 soittajaa kun yövuorosta poistuin. Toivottavasti kenenkään kriittisesti sairaan puhelu ei katoa massaan ja takaisinsoitto viivästy liikaa. Henkilöresurssia on jkv lisätty puhelimeen mutta määrä on riittämätön eikä ole mahdollisuutta saada lisääkään kovin nopeasti.

Seuratkaa THL:n ja oman sairaanhoitopiirin ohjeita ❤

Terveisin, 
akuuttilääkäri etulinjasta------

Kiitokset Minnalle ja kaikille muillekin  etulinjassa oleville! 

Tsemppiä ja yhteishenkeä tänä haasteellisena aikana. Kyllä me yhdessä tästä selvitään!